miércoles, 19 de marzo de 2008

L'occitan i el català (a l'Aragó)


En TV3, a telebisión publica catalana, fan un programa que tien o títol Caçadors de paraules, que bersa sobre a luenga catalana. Parlan, entre atras cosas, de parolas poco conoxitas y mostra cómo parlan en diferens zonas de luenga catalana: d'un cabo a l'atro.

En o zaguer programa fizon un reportache sobre o catalán que se parla a Aragón (lo podez beyer aquí: http://www.tv3.cat/videos/322099). I beyerez bel aragonesismo y un bocabulario espezifico.
L'anterior sobre l'aranés (barián de l'oczitano gascón) que podez beyer aquí: http://www.tv3.cat/videos/297039.

Bien se'n bale que os araneses pertenexen administratibamén a Catalunya y no a Aragón, en ixe caso ya abrían perdito a suya luenga y cultura (por culpa d'o gubierno).

Ya que charramos de bideos, y como a telebisión d'aquí no fa cosa, aprobeito ta recomendar www.charrandotb.com

Relazionato con tot isto y ya que Internet nos ufre buena cosa de posibilidaz pencho aquí un articlo de F. Nagore sobre oczitanismos en aragonés (ye en pdf): puncha aquí.

2 comentarios:

Musafir dijo...

Salutacions, Onset!

Bueno, jo t'escric en català, encara que sóc de Madrid.
He trobat aquest blog pels teus comentaris a "Lo Blog deu Peiroton"

Només dir-te que m'està sorprenent molt trobar blogaires en occità o en aragonès.
Jo sóc nascut a Madrid, com t'he dit, pero vaig viure de menut al costat de "la Franja", concretament a Alcañiz; Va ser la primera volta que vaig sentir parlar en "català". El cas, és que anys després vaig anar a viure a El Pont de Suert, (a la Ribagorça catalana) i allà vaig entrar en contacte amb parlars de la part d'Osca i de la Val d'Aran.

Aniré entrant de volta en volta, que m'interessa molt sentir-vos parlar en aragonès, català de la franja o aranès.. perque em recorda els meus anys de menut.

Fins prompte,

Onset dijo...

Benvingut/biembenito Musafir. Ya que te fa goyo de sentir charrar/escribir en istas luengas, lo feré. Me foi contento de que i aya chen que, dende aquí u dende allí, siga interesata en a dibersidá lingüistica y cultural. Sisquiá bi ese más chen como tu. Antiparte si ya has puesto sentir parlar en ista luenga ya (re)conoxerás que ye bien maja ;-) Memorias, que vagi bé.